Gospodska ulica


Gospodska ulica

Gospodska ulica, najpopularnije banjalučko šetalište, jedan je od simbola ovoga grada. Iako, od završetka Drugog svjetskog rata nosi ime „Veselin Masleša“, po poznatom revolucionaru, nezvanično ime češće se koristi. A,kako ga je dobila?

Na mjestu gdje se nalazi, nekada su bile Muslina bara, baruština po kojoj su se zimi klizala djeca i Pirijina bašta. Kupio ih je Tomo Radulović, Hercegovac školovan u Dubrovniku. Prvi je dobio dozvolu da otvori trgovinu, pa se obogatio.

Na mjestu zgrade današnje gradske uprave, 1855. godine Radulović je izgradio prvu jednospratnu zgradu. Drugu, u kojoj je bila smještena radnja „Albanija“, izgradio je 1862. godine, na početku ulice. U radnju su većinom dolazili seljaci. Razgledali su i dirali robu, a rijetko kada kupovali. Revoltiran, gazda Radulović napisao je i na zgradu okačio „Gospodska ulica“. Bilo je to 1878. godine, a naziv je ostao i do danas.

Dvije zgrade postale su markirajući objekti ulice i odredile njen pravac. Između njih, izgrađeno je dosta jednospratnih stambenih zgrada, u stilu neorenesanse i secesije, ali i objekata namijenjenih trgovini.

Zgrada „Albanija“ srušena je 1957. godine, radi izgradnje nebodera, koji i danas postoji. Preko puta nebodera, izgrađena je  poslovno - stambena zgrada „Titanik“, srušena  prilikom razornog zemljotresa 1969. godine. Na njenom mjestu sada se nalazi robna kuća „Boska“.

Većina zgrada sa malim tornjevima na ćoškovima i zanimljivim ukrasima oko prozora i balkona je sačuvana. U njima su i danas smještene trgovačke radnje koje nude proizvode domaćih, ali i poznatih svjetskih proizvođača. One krase Gospodsku ulicu, podsjećajući na istoriju Banjaluke i davna vremena.

Za potpun pregled sajta preporučujemo Vam Mozilla Firefox.